BLOG: Krillolie
Er is al een tijdje een nieuw alternatief voor visolie verkrijgbaar en het begint steeds meer marktaandeel te krijgen. Ik heb het over krillolie en wil je hier graag het een en ander over uitleggen. Je lichaam is voor de belangrijke vetzuren EPA en DHA afhankelijk van voeding uit vette vis. Ondanks dat we steeds meer vis eten krijgen de meeste mensen nog steeds niet voldoende EPA en DHA binnen. Je kunt dan kiezen voor een (hoogwaardig) supplement zoals de krillolie die ik in dit artikel met je ga bespreken. Omdat het veel minder impact heeft op het milieu is het een duurzamere keuze dan visolie.
Wat is krillolie
Krillolie is gemaakt van krill. Krill zijn kleine garnaalachtige schaaldiertjes. De krillolie van Ergomax is gemaakt van Antarctische krill, genaamd Euphausia superba, die leeft in de zuidelijke wateren rond Antarctica. Krill voedt zich met algen en zijn op hun beurt weer voedsel voor vissen, walvissen, pinguïns en robben. Krill staat laag in de voedselketen, waardoor het van nature arm is aan zware metalen, PCB’s en andere vervuiling. Dit in tegenstelling tot visolie waarbij je goed moet opletten dat je geen vervuilde producten koopt.
Omega-3 vetzuren: EPA en DHA
Krill bevat omega-3 vetzuren alsmede EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Dat klinkt goed, maar ik zal wat dieper op de materie ingaan om uit te leggen wat het verschil is. Dit is toch wel belangrijk om te weten als je overweegt om een omega 3 product te gaan gebruiken.
Meervoudig onverzadigde vetzuren
Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en essentiële voedingsstoffen. Dat betekent dat je ze via de voeding moet binnenkrijgen en je lichaam ze niet zelf kan maken. Tot de meervoudig onverzadigde en essentiële vetzuren behoort overigens ook omega-6, waar ik later in het verhaal iets over vertel.
Omega-3
De drie meest bekende soorten omega-3 vetzuren zijn: ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). ALA is meestal afkomstig van planten en een essentieel vetzuur, omdat het lichaam het niet zelf kan aanmaken. EPA en DHA (meestal afkomstig uit dierlijke producten) worden als niet-essentieel beschouwd omdat de omzetting in het lichaam zelf zou kunnen plaatsvinden. Deze omzetting gaat in het lichaam echter zo slecht dat EPA en DHA ook als essentieel beschouwd zouden moeten worden. Het gehalte ALA dat door het lichaam in EPA kan worden omgezet wordt geschat op 0,3% tot 10%. Het gehalte ALA dat door het lichaam in DHA kan worden omgezet wordt nog veel lager geschat op 0,01%!!
De omzetting van alfa-linoleenzuur
De omzetting van ALA in EPA en DHA kan in het lichaam dus niet tot nauwelijks plaatsvinden. Dit heeft een aantal redenen. Voor de afbraak en omzetting is een bepaald enzym nodig. Zowel voor linolzuur als ALA is dit hetzelfde enzym. Maar de afbraak van linolzuur gaat voor. In de inleiding las je al dat de gemiddelde Nederland een overschot aan linolzuur binnenkrijgt door voeding, hetgeen ook niet echt meehelpt. Het enzym komt dus bijna niet meer toe aan omzetting van ALA naar EPA en DHA. Daarbij komt ook nog dat dit enzym traag werkt en het negatief beïnvloed wordt door het gebruik van alcohol, transvetzuren, tekorten van bepaalde vitaminen en mineralen, het gebruik van de pil en sommige andere medicijnen.
Plantaardige Omega-3
Plantaardige Omega-3, afkomstig uit bijvoorbeeld lijnzaadolie, bevat alleen ALA dat het lichaam niet tot nauwelijks kan omzetten in EPA en DHA. Daarom ben je voor essentiële EPA en DHA vetzuren afhankelijk van dierlijke producten. De uitzondering hierop is algenolie dat alleen DHA bevat en geen EPA.
Omega-6 vetzuren en de verhouding tot omega-3
Omega-6
Het meest bekende en het meest voorkomende omega-6 vetzuur is linolzuur. Linolzuur is essentieel omdat het lichaam het niet zelf kan aanmaken. Arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA) zijn ook omega-6 vetzuren en worden niet essentieel genoemd omdat omzetting in het lichaam zou kunnen plaatsvinden.
Verhouding omega-6 tot omega-3
Het grote verschil tussen deze twee vetzuren is dat onze huidige westerse voeding een overschot bevat aan omega-6 en een tekort aan omega-3. Waarschijnlijk kreeg de oermens omega-6 en omega-3 binnen in een verhouding van ongeveer 1:1. De schatting is dat de verhouding in de Westerse voeding 30:1 of zelfs hoger is. Juist in die verhouding ligt het probleem. Omega-6 werkt namelijk ontstekingsbevorderend en omega-3 ontstekingsremmend. Dus bij een te hoge inname van omega-6 in verhouding tot omega-3 kunnen er veel soorten chronische ziekten ontstaan die ontstekingsgerelateerd zijn. Je zou dus niet alleen meer omega-3 binnen moeten krijgen uit vis, maar ook minder omega-6 uit onder andere plantaardige oliën en vetten, graanproducten en bewerkte voedingsmiddelen uit de supermarkt.
Verschil krill olie en visolie
Een groot verschil tussen krillolie en visolie is de vorm die de vetzuren EPA en DHA hebben. De vetzuren EPA en DHA komen in krillolie voor in de vorm van fosfolipiden. De vetzuren EPA en DHA in visolie hebben de vorm van triglyceriden. Triglyceriden uit vis bestaan uit drie vetzuren, namelijk EPA en DHA die zijn bevestigd aan een glycerolmolecuul. Op deze manier komen bijna alle vetten en oliën in de natuur voor, zowel in dieren als in planten. Door de fosfolipidenvorm in krill kunnen EPA en DHA makkelijker de darm passeren en worden zo tot wel zes keer beter opgenomen. Ze kunnen makkelijk de darm passeren omdat de darmwand ook uit fosfolipiden bestaat. Een andere reden voor de goede opneembaarheid is hun speciale structuur. Fosfolipiden hebben een vetoplosbare en wateroplosbare kant. Op die manier vormen ze in een oplossing gemakkelijk emulsies, welke emulsie het absorberen van de krillolievetzuren in het darmkanaal vergemakkelijken. Door deze betere opneembaarheid kun je krillolie veel lager doseren dan visolie. Het laatste verschil is dat krillolie minder belastend is voor het milieu en daardoor duurzamer. De visstand is namelijk ernstig bedreigd, terwijl er nog voldoende krill is.
Fosfolipiden en het celmembraan
De vetzuren in krill bestaan dus voornamelijk uit fosfolipiden. Maar wat zijn dat precies? Een fosfolipide is een vetachtige stof en de allerbelangrijkste bouwsteen van een celmembraan. Op de foto hieronder zie je dat het celmembraan uit een dubbele laag fosfolipiden bestaat. De fosfolipiden gaan met hun staarten tegen elkaar aan zitten om op die manier de dubbele laag te vormen. Fosfo is afgeleid van de fosforgroep (een mineraal) en lipide staat voor vet. Een fosfolipide bestaat uit een hydrofiele kop (dat betekent dat hij van water houdt) en een hydrofobe staart (die juist niet van water houdt). Het voordeel van een celmembraan gemaakt van fosfolipiden, is dat gassen, vetachtige stoffen (hydrofobe stoffen) en kleine polaire stoffen moeiteloos de celwand kunnen passeren. Omega-3 vetzuren zijn essentiële bouwstenen voor deze fosfolipiden en zodoende van levensbelang voor gezonde, flexibele en goed communicerende cellen. Vloeibare celmembranen zorgen voor onze adaptogene kwaliteit. De adaptogene kwaliteit staat voor de mate waarin de mens zich kan aanpassen aan ons steeds veranderende omgeving waarin wij leven. Dus, hoe meer omega-3 vetzuren zijn ingebouwd in onze cellen, hoe vloeibaarder de celmembranen zijn en hoe beter we ons kunnen aanpassen aan verandering in onze leefomgeving. Dit maakt ons bijvoorbeeld ook stressbestendiger.
Gezondheidsvoordelen krillolie
De omega-3 vetzuren uit krill hebben een indrukwekkende lijst aan gezondheidsvoordelen.
- Ze werken ontstekingsremmend en gaan zo ontstekingsgerelateerde ziekten tegen.
- Ze geven verlichting bij PMS klachten.
- DHA uit omega-3 zorgt ervoor dat je mitochondriën (je energiefabriekjes) in optimale staat komen en blijven.
- Ze beschermen tegen hart- en vaatziekten.
- Ze stimuleren gewichtsverlies bij mensen met overgewicht en obesitas.
- Ze verminderen de kans op diabetes type 2.
- Ze geven verbetering van klachten bij mensen met reuma en/of osteoartritis.
- Ze zijn goed voor de werking van de hersenen die voor een groot deel uit DHA bestaan (denk aan een beter geheugen en beter leren).
- Ze zijn van belang tijdens de zwangerschap voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Voornamelijk DHA is van belang voor de groei en werking van de hersenen en de ontwikkeling van de ogen.
- Ze zorgen voor goed werkende, goed communicerende en flexibele cellen.
- Ze geven verbetering bij depressie.
- Ze kunnen angstgevoelens verminderen.
- Ze zorgen voor stressbestendigheid.
- Het houdt je langer jong (anti-aging effect).
- Ze zouden een rol spelen in de preventie van kanker, waaronder specifiek prostaatkanker.
- Ze kunnen worden ingezet bij insulineresistentie.
- Ze helpen om beter te slapen. Uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan omega-3 vetzuren slaapproblemen kan veroorzaken.
Oxidatie van vetzuren
Als je op de verpakking kijkt van omega-3 supplementen zul je bijna altijd zien dat er anti-oxidanten aan zijn toegevoegd. Deze anti-oxidanten bestaan meestal uit vitamine E, vermeld als tocoferolen. Anti-oxidanten zorgen ervoor dat de vetten niet gaan oxideren (bederven door contact met zuurstof). Het voordeel van krillolie is dat het van nature een antioxidant bevat, namelijk astaxanthine. Samen met de fosfolipiden zorgt astaxanthine ervoor dat de vetzuren in de capsule niet bederven. Hierdoor blijft de kwaliteit gewaarborgd. De houdbaarheid van krillolie wordt zo verlengd tot wel twee jaar, mits bewaard bij kamertemperatuur.
Astaxanthine
Er zitten nog meer voordelen aan astaxanthine, zoals het verbeteren van je zicht, het verminderen van rimpels en huidproblemen (zoals ouderdomsvlekjes), het beschermt je huid tegen de zon, het beschermt je hersenen en je zenuwstelsel, beschermt tegen hart- en vaatziekten en het laat de energiefabriekjes van je cellen (de mitochondriën) beter werken.
Krillolie bij de maaltijd innemen
Krillolie kun je (net als alle soorten visolie supplementen) het beste bij een maaltijd of vlak daarna innemen. Als je visolie op een nuchtere maag inneemt kan het zijn dat je visolie boertjes gaat laten en daar zit niemand op te wachten. Afgezien daarvan is het innemen tijdens een maaltijd beter voor de absorptie van de visolie. Zorg dat je maaltijd voldoende vetten bevat.
Eet vis of gebruik supplementen
De conclusie is dus dat je voor je gezondheid vis of zeevruchten moet eten. Doe je dit niet dan adviseer ik je om op de dagen dat je geen vis eet, supplementen te gebruiken, zoals omega-3, krillolie of planktonolie om op die manier de essentiële omega-3 vetzuren EPA en DHA binnen te krijgen. Je kunt daarbij de instructie op de verpakking van het betreffende supplement aanhouden. Als je hiervan wilt afwijken of persoonlijk advies wilt, adviseer ik je een consult met mij te boeken: wendy@paleo-lifestyle.nl.
Samenwerking Ergomax
Ik probeer met regelmaat producten uit van Ergomax en schrijf hierover. Ondanks dat het een betaald partnerschap is, kies ik de producten zelf uit, omdat ik alleen producten wil testen waar ik in geloof en achtersta. Lees ook mijn andere artikel met producten van Ergomax:
Spermidine als anti-aging supplement
Krillolie
Ubiquinol
Gelatine van grasgevoerde runderen
Planktonolie
Pre-probiotica
Zwarte komijn
Beter slapen
Bouillonpoeder
PEA (pijnstiller)
Collageen
Overige bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17353582/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12777162/
https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/174/krillolie
https://jessevandervelde.com/14-wetenschappelijk-bewezen-voordelen-krill-olie/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19761211/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15656713/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22214255/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19262590/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15555528/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4013386/