Bouillonpoeder
Bouillonpoeder Soep is lekker en gezond, het vult goed en kan eigenlijk altijd (van lunch tot avondeten). Ik eet het best vaak en maak het dan helemaal zelf zonder gebruik te maken van bouillonblokjes of kant en klare bouillon uit potjes. Op de ingrediëntenlijst van deze blokjes en potjes staan namelijk altijd producten die ik liever vermijd, zoals suiker (soms zelfs meerdere soorten suiker in één product), smaakversterkers (zoals ve-tsin), aardappelzetmeel, gistextract en palmvet/palmolie (vast niet duurzaam gewonnen). Mijn soep maak ik meestal op basis van kippenbouillon die ik over houd van kip die ik in de slowcooker heb klaargemaakt,
Prei in vegetarische kaassaus
Iemand vroeg mij laatst waarom ik geen kaas eet. Dat heeft meerdere redenen, maar één daarvan is Neu5Gc en de hormonen die er in zitten. Neu5Gc Zuivel bevat (net als het vlees van zoogdieren) Neu5Gc. Vlees van zoogdieren wordt ook wel rood vlees genoemd. Denk aan een koe, varken, geit, hert of schaap. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, werd er door onze voorouders niet veel rood vlees gegeten en kregen we vroeger weinig Neu5Gc binnen. Het zal je vast niet zijn ontgaan dat in de media veel is geschreven over rood vlees en de nadelen hiervan. Het wordt
Paleo nasi goreng
Krijg jij ook zo'n opgeblazen gevoel als je rijst eet? Ik in ieder geval wel en daarom heb ik dit recept voor paleo nasi goreng bedacht. Ik kan er geen genoeg van krijgen omdat deze paleo nasi heerlijk gekruid is, vol met gezonde groenten zit, maar niet die onnodige koolhydraten bevat. Aan de ene kant is nasi zo bekend dat iedereen weet wat je bedoelt, namelijk een gekruid rijstgerecht. Aan de andere kant moest ik zwaar nadenken wat nasi dan precies betekent en waar eigenlijk de oorsprong ligt. Met schaamrood op mijn kaken dan toch maar even Wikipedia raadplegen... De
Vega balletjes van jackfruit
Je eet bij de Paleo-Lifestyle toch veel vlees? Nee, absoluut niet! Helaas is dit een misvatting over de Paleo-Lifestyle die nog bij veel mensen in hun hoofd zit. De vroegere oermens was een jager en verzamelaar, maar ze waren beter in het verzamelen van hun eten dan in jagen. Het makkelijkste is natuurlijk het verzamelen van groenten, knollen, eieren, noten, zaden en in het juiste seizoen ook fruit. Iets lastiger, maar ook vaak gegeten was vis, gevogelte en schaal- en schelpdieren. Groot wild, zoals bijvoorbeeld een hert of zwijn werd maar relatief weinig gevangen. Misschien één keer in de week
Red velvet puree met gerookte kip
Soms heb je een recept nodig voor een snelle avondmaaltijd, omdat je weinig tijd of zin hebt om te koken. Deze red velvet puree met gerookte kip is ideaal en ziet er door de intens roze kleur ook nog eens heel feestelijk uit. De puree is ontstaan op een dag dat ik eigenlijk nodig boodschappen moest doen. Aan het einde van de week blijven meestal de lang houdbare groenten over, zoals nu dus een knolselderij en een pak voorgekookte rode bieten. Omdat ik een puree van alleen knolselderij niet zo heel lekker vind, besloot ik er ook twee bieten doorheen
Bloemkoolnuggets uit de airfryer
Ik maak de titels van mijn recepten altijd veel te lang, want eigenlijk heten deze lekkere jongens: bloemkoolnuggets uit de airfryer met vegetarische kaassaus (maar dat past niet in de header). Het is natuurlijk geen echte kaassaus, maar het heeft wel die kleur en die heerlijke hartige smaak. Ik gebruik voor de saus asperges uit een potje en hoor je nu waarschijnlijk al denken; ik gebruik alleen maar verse producten! Ja, ik liever ook, maar voor een sausje vind ik het zonde om dure verse asperges te gebruiken, terwijl die uit een potje net zo gezond zijn. Asperges zijn trouwens
Groentenbloem
Ik heb deze heerlijke groentenbloem gemaakt met een mandoline afkomstig uit de webshop van Kookexpert. Ik wilde al heel lang een mandoline en begrijp niet dat ik hem nooit eerder aangeschaft heb, want ik kan nu al niet meer zonder. Je kunt de plakjes nooit zo mooi en van gelijkmatige dikte met de hand snijden als met een mandoline. Ik heb wel een keukenmachine maar die heeft toch minder mogelijkheden met plakjes snijden en kan ze ook niet zo dun maken als de mandoline. Bovendien is de mandoline ideaal voor als je maar een paar wortels wilt raspen of een
Garnalensalade met pestomayonaise
Een garnalensalade blijft zo'n klassieker die het altijd goed doet als voorgerecht als vrienden komen eten. Ik was vandaag een beetje aan het rotzooien in de keuken en aan het bedenken wat ik zou kunnen koken voor kerst (ja, nu al...) en heb toen deze garnalensalade bedacht met pestomayonaise. Ik denk dat deze het gaat halen op het kerstmenu. Ingrediënten (voor 4 personen): voor de pesto 30 g pijnboompitten 20 g basilicumblaadjes 1 teen knoflook 1 el edelgistvlokken vers gemalen peper naar smaak 3-4 el paleo mayonaise overige ingrediënten 100 g komkommer 200 g Hollandse garnalen 30 g kiemgroenten