BLOG: prebiotica Gutsense van Ergomax
Goed voor je darmen zorgen is dé manier om gezond te blijven of juist weer gezond te worden. Iedere ziekte begint bij een probleem in de darmen. De meeste mensen zien de darmen alleen als een afvalverwerkingsfabriek voor alles dat ze naar binnen werken. Echter zijn de darmen zoveel meer dan dat. Ons lichaam heeft een samenwerkingsverband (symbiose) met de darmbacteriën die in de darmen leven. Wij kunnen niet zonder deze bacteriën leven en zij kunnen niet zonder gastheer. In dit artikel leg ik je graag uit waarom we best wat vaker rekening mogen houden met onze kleine vrienden in de darmen.
De functies van de darmflora
De in de darmen aanwezige bacteriën zijn bij veel functies betrokken. Lees mee:
- In de slijmvliezen van de darmen bevindt zich een groot gedeelte van ons immuunsysteem. Darmbacteriën hebben een gunstige werking op het immuunsysteem en dragen er op die manier aan bij om ons te beschermen tegen ziekteverwekkers van buitenaf.
- De goedaardige bacteriën helpen je bij het afbreken van alle soorten koolhydraten (van suikers tot moeilijk verteerbare vezels).
- Ze produceren enzymen die helpen in het ontgiftingsproces en beschermen ons tegen toxinen (gifstoffen). Denk aan toxinen in voedingsmiddelen die met zware metalen of pesticiden zijn vervuild.
- Onze darmflora helpt met het reguleren van de stoelgang, doordat ze invloed hebben op de peristaltiek (de bewegingen) van de darmen. Onze ontlasting is feitelijk restafval en bevat voor het lichaam giftige stoffen. Door een snellere beweging van de darmen, zijn deze afvalstoffen eerder uit het lichaam.
- Darmbacteriën hebben een gunstige invloed op het verteringsproces, omdat ze enzymen produceren die helpen met het verteren van ons voedsel.
- De goedaardige bacteriën kunnen helpen bij het bestrijden van allergieën. Een allergie is een immuunsysteem dat te fel reageert op een voedingsmiddel. De goedaardige bacteriën leren aan het immuunsysteem onderscheid te maken tussen ziekteverwekkers en stoffen die niet schadelijk voor ons zijn.
- Goedaardige bacteriën zorgen ervoor dat de slechte bacteriën niet de overhand kunnen krijgen. Als slechte bacteriën de overhand krijgen, kan dit tot uiteenlopende gezondheidsproblemen leiden.
- Darmbacteriën kunnen verschillende aminozuren produceren. Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten.
- Ook kunnen darmbacteriën verschillende vitaminen produceren, zoals vitamine B1, B6, B12, foliumzuur, biotine en vitamine K.
- Tot slot produceren darmbacteriën korteketenvetzuren die de pH-waarde in de darmen verlagen en dienen als brandstof. De juiste PH waarde in de darmen is belangrijk voor het goed afbreken en opnemen van voedingsstoffen.
Gutsense
Ik heb Gutsense Probiotica van Ergomax getest. Gutsense bestaat uit een samenstelling van acht neutrale, histaminearme en goed verdraagzame bacteriestammen. Deze hypoallergene formule is in het bijzonder geschikt voor mensen die overgevoelig zijn of last hebben van allergieën en ze passen bovendien binnen diëten als het GAPS-dieet en de Paleo-Lifestyle. Gutsense bevat de volgende acht stammen:
L. Plantarum
L. Gasseri
L. Salivarius
B.bifidum
B. Breve
B. Infantis
B. Longum
B. lactis
Gutsense is dus een probiotica. Hierna zal ik eerst het verschil uitleggen tussen prebiotica en probiotica.
Wat is het verschil tussen pre- en probiotica?
Kort uitgelegd is probiotica het gehele spectrum aan micro-organismen dat zou kunnen voorkomen in de darmen. Prebiotica is de voedingsbron (denk aan alle soorten vezels) voor de micro-organismen die in de darmen leven.
Prebiotica
Prebiotica zijn koolhydraten en voedingsvezels die na het passeren van de maag en dunne darm onverteerd in de dikke darm terecht komen. Daar aangekomen vormen ze de ultieme voeding voor je gezonde darmbacteriën die ermee aan de slag gaan. De darmbacteriën gaan de vezels fermenteren waarna er diverse zeer nuttige stoffen ontstaan, zoals korteketenvetzuren en vitamine B en K.
Probiotica
Onder probiotica wordt het geheel aan levende micro-organismen verstaan die belangrijk zijn voor een optimale darmflora. Er zijn meer dan 1000 soorten darmbacteriën bekend. Gemiddeld bevat een gezonde darm 150 tot 180 stammen. De micro-organismen in de potjes probiotica zijn inactief, zodat ze houdbaar zijn. Nadat ze in contact zijn gekomen met water worden ze weer actief en kunnen ze helpen met het herstellen van de microbiële balans in de darmen.
Heeft iedereen een slechte darmflora?
Met het slechte eetpatroon van de gemiddelde Nederlander, het nemen van NSAID’s (bepaalde pijnstillers), het slikken van de pil, het nuttigen van kunstmatige zoetstoffen, het ervaren van stress, het verstoren van je bioritme en het feit dat het gebruik van antibiotica doodnormaal is geworden, is de kans groot dat ook jouw darmflora niet optimaal is. Dit zijn allemaal vijanden van onze gezonde darmbacteriën die ervoor zorgen dat bepaalde stammen verdwijnen en soms helemaal niet meer terugkomen. Op het moment dat gezonde darmbacteriën verdwijnen, krijgen de slechte bacteriën de overhand en kunnen er uiteenlopende gezondheidsproblemen ontstaan.
Lichaamsbarrières
Lichaamsbarrières zijn ervoor bedoeld om bepaalde zaken buiten de deur te houden. Denk aan ziekteverwekkers die niet zomaar naar binnen mogen. De huid is natuurlijk het meest voor de hand liggende voorbeeld van een barrière met de buitenwereld. Maar er zijn er meer! Denk ook aan de slijmvliezen in de luchtwegen (beginnend in de neus en eindigend in de longen) en de darmen.
Nu zul je je waarschijnlijk afvragen hoe de darmen (die zich in het lichaam bevinden) een barrière kunnen zijn met de buitenwereld. Je darmen bevatten een enorme massa aan bacteriën en voedselresten. Sommige van deze voedselresten mogen het lichaam in en andere niet. Je darmen beslissen wie naar binnen mag en wie niet. Je bent pas echt binnen in het lichaam als je in de bloedbaan terecht bent gekomen. Alle grote resten die via de ontlasting weer naar buiten gaan, zijn feitelijk nooit de lichaamsbarrières gepasseerd.
De beschermende slijmlaag in de darmen
Een van de vele taken van je darmbacteriën is het aanleggen van een dikke en beschermende slijmlaag in je darmen. Deze slijmlaag houdt de grote hoeveelheid darmbacteriën netjes op hun plaats, zodat ze nooit de lichaamsbarrières kunnen doorbreken. Je hebt net gelezen dat binnen in de darm eigenlijk nog steeds de buitenkant van je lichaam is en daar moeten de darmbacteriën ook blijven. Uit de massa die zich in je darmen bevindt, mogen alleen vitamines, mineralen en voedingsstoffen je lichaam binnen, zoals vetzuren, aminozuren en suikermoleculen. De slijmvlieslaag hapt als het ware van deze voedingsstoffen één molecuul af en brengt het molecuul naar de andere kant van de cel waar het wordt afgegeven aan je bloed.
Als de barrière in de darmen stuk gaat
Onder het kopje “Heeft iedereen een slechte darmflora?” heb ik de oorzaken genoemd waardoor het beschermende slijmvlies in de darmen kan stuk gaan. Het slijmvlies dat door darmbacteriën wordt gemaakt kan ook stuk gaan door het overmatig gebruik van granen, pseudogranen, peulvruchten en andere voedingsmiddelen die lectines bevatten. De meest bekende lectine is gluten. Doordat de meeste mensen te weinig gezonde darmbacteriën hebben die verantwoordelijk zijn voor het aanleggen en onderhouden van het slijmvlies, zal de situatie vaak alleen maar van kwaad tot erger worden.
Als de darmbarrière dermate slecht is geworden, zal deze behalve voedingsmiddelen ook andere stoffen doorlaten die niet in de bloedbaan horen. Op dat moment spreken we van een lekke darm (of leaky gut). Bij een lekke darm komen lectines, te grote resten voedingsmiddelen en ziekteverwekkers het lichaam binnen. Deze indringers activeren continu het immuunsysteem, waardoor het nooit meer tot rust komt. Een overactief immuunsysteem zorgt voor laaggradige ontstekingen in het lichaam en is de oorzaak van vele ziekten, zoals auto-immuunziekten.
Afvallen?
Er zijn studies bij muizen gedaan waaruit blijkt dat je darmflora een grote rol speelt in je gewicht. Ze hebben hiervoor muizen gebruikt die volledig steriel zijn opgevoed. Dat betekent dat ze nooit in aanraking zijn geweest met welke bacterie dan ook. Deze muizen hadden dus geen darmflora. Opvallend was dat de steriele muizen erg mager waren. Dit komt doordat de darmbacteriën veel van de voeding voor jou verteren en dus energie aan je leveren. Zonder darmflora kun je de energie uit je voeding dus niet optimaal benutten. Hierna hebben ze aan de eerste groep muizen een darmflora gegeven van mensen met obesitas en aan de tweede groep muizen een darmflora van slanke mensen. De eerste groep muizen ontwikkelde overgewicht, zonder dat ze naar ander voer waren overgestapt. De tweede groep muizen kwam op een normaal gewicht uit. Deze studie suggereert dat de darmflora (de biodiversiteit en de hoeveelheid flora) een grote rol speelt in het wel of niet ontwikkelen van obesitas. Ook toont het aan dat de hoeveelheid inname van calorieën niet altijd bepalend hoeft te zijn voor de vraag waarom je niet afvalt.
Pre- en probiotica combineren
In het begin vertelde ik je dat probiotica de levende organismen zijn en dat prebiotica de vezels zijn waarvan ze leven. Als je dus probiotica gebruikt (zoals Gutsense), moet je ervoor zorgen dat deze organismen de juiste voedingstoffen krijgen. Neem bij probiotica dus ook altijd een prebiotica (zoals deze van Ergomax).
Wanneer gebruik je probiotica en hoe lang?
Op deze vraag is helaas geen “one size fits all” antwoord te geven. Het hangt namelijk helemaal af van jouw persoonlijke omstandigheden. Als jij vaak een antibiotica kuur hebt gekregen, (ernstige) gezondheidsproblemen ondervindt, een lekke darm hebt, een slecht dieet, of veel stress ervaart, dan kan het zonder hulp jaren en jaren duren, voordat alle bacteriestammen weer vertegenwoordigd zijn (als sommige überhaupt nog terugkomen). In deze gevallen zul jij dus meer hulp nodig hebben van probiotica’s dan mensen die geen gezondheidsklachten hebben.
Als je problemen ervaart en niet zeker weet of jouw darmflora optimaal is, dan zou ik beginnen met een kuur van drie maanden. Zelf gebruik ik één tot twee keer per jaar een onderhoudskuur van een paar weken tot een maand. Gedurende de rest van het jaar zorg ik dat ik veel vezels binnen krijg uit voeding en supplementen, zodat de bacteriën voldoende te eten hebben en aanwezig blijven in de darmen. Zolang je gezond bent is het niet nodig om het hele jaar door probiotica te gebruiken. Twijfel je over gebruik van pre- en probiotica? Vraag dan vooral advies: wendy@paleo-lifestyle.nl.
Kijk uit met NSAID’s
Besluit je om goed voor je darmen te gaan zorgen, dan wil ik je afraden om (teveel) NSAID’s te gebruiken. NSAID is een afkorting van de Engelse benaming ‘Non Steroid Anti Inflammatory Drug’. Ze werken pijnstillend en koortsverlagend, maar ook ontstekingsremmend. Als je investeert in je gezondheid door een pre- en probiotica kuur te kopen, dan wil je het goede effect niet gelijk om zeep helpen door een paar pijnstillers. Deze groep pijnstillers slaan grote gaten in je darmslijmvlies. Het gevolg is dat door deze gaten te grote voedselresten, lectines en bacteriën makkelijk het lichaam kunnen binnendringen. Vervolgens gaat je immuunsysteem weer op deze indringers reageren.
Als je hier meer over wilt lezen (en welke pijnstillers je dan wel veilig kunt gebruiken), kun je dit artikel eens lezen.
Kijk uit met kunstmatige zoetstoffen
Kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam, sacharine en sucralose veranderen de samenstelling tussen goede en slechte darmbacteriën in een negatieve manier. 1. Zoals hiervoor uitgelegd is een gezonde darmflora nodig om een gezond gewicht te krijgen en te behouden. Het gebruik van kunstmatige zoetstoffen helpt je darmflora om zeep en zorgt er dus juist voor dat je aankomt in plaats van afvalt!
Uit recent onderzoek is ook nog eens gebleken dat genoemde kunstmatige zoetstoffen ervoor kunnen zorgen dat de goede bacteriën pathogeen (ziekteverwekkend) worden. Door het gebruik van kunstmatige zoetstoffen kunnen deze bacteriën de darmwand passeren en in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan leiden tot een levensbedreigende aandoening die wordt veroorzaakt door bloedvergiftiging (septicemie), ook wel sepsis genoemd. Deze ziekteverwekkende microben kunnen zich ook ophopen in de lever, lymfeklieren en milt en een aantal andere infecties veroorzaken. 2. 3. Laat de kunstmatige zoetstoffen alsjeblieft staan voor je eigen gezondheid.
Samenwerking met Ergomax
Ik probeer met regelmaat producten uit van Ergomax en schrijf hierover. Ondanks dat het een betaald partnerschap is, kies ik de producten zelf uit, omdat ik alleen producten wil testen waar ik in geloof en achtersta. Lees ook mijn andere artikel met producten van Ergomax:
Calocurb
D-Serine
Spermidine als anti-aging supplement
Krillolie
Ubiquinol
Gelatine van grasgevoerde runderen
Planktonolie
Pre-probiotica
Zwarte komijn
Beter slapen
Bouillonpoeder
PEA (pijnstiller)
Collageen